theme logo

Wonen in IJmuiden: ontdek een zee aan mogelijkheden!

IJmuiden staat vooral bekend om het Noordzeekanaal, het aantrekkelijke grote strand en de immense constructies van het sluizencomplex. Niet voor niets is IJmuiden de grootste vissershaven en – na Rotterdam en Amsterdam – de grootste zeehaven van Nederland. Maar IJmuiden heeft meer. Graag laten we je kennismaken met de al dan niet verborgen schatten van deze vis- en badplaats.

Historische hoogtepunten

Wat dacht je bijvoorbeeld van eeuwenoude monumenten, zoals de Hoge en Lage Vuurtoren, de sluiswachtershuisjes en de oude watertoren? Met bijna vijftig Rijks- en gemeentelijke monumenten staat IJmuiden garant voor vele historische hoogtepunten. Daarnaast heeft IJmuiden een heus Forteiland, diverse musea en niet te vergeten SHIP: het Sluis Haven Informatie Punt, waar je alles te weten komt over de bouw van de grootste zeesluis ter wereld…in IJmuiden!

Bos en duin

Vanuit je woning in De Binnenhaven sta je er zo: de Heerenduinen. Dit gevarieerde landgoed is onderdeel van Nationaal Park Zuid Kennemerland en dé plek voor een fascinerende wandeling door de hoge duintoppen en eeuwenoude bossen. Ook aan de kinderen is gedacht. Voor hen is er een leuke speelweide met picknicktafels en klimbomen!

Wind- en watersport

Zeg je IJmuiden, dan zeg je ‘zee’. Of beter gezegd: rauw aan zee. Onder dat motto laat IJmuiden graag haar ongerepte schoonheid aan je zien. Naast de ruige havens en stoere industrie zijn dat vooral ook de avontuurlijke stranden voor ultiem wind- en watersportplezier. Ga dus lekker eens een dagje flyboarden, blokarten of varen in een rib of powerboat!

Verse vis!

IJmuiden is natuurlijk ook dé plek voor verse vis. In de vele strandpaviljoens en visrestaurants kun je terecht voor een vers gevangen kabeljauw, makreel of andere lekkernij. Je eigen vis vangen? Dat kan natuurlijk ook. Ga mee zeevissen of ontdek een van de bijzondere visspots, zoals de Noordpier en de Kop van de Haven.

Van speciaalzaak tot superstore

Zowel in als rond IJmuiden kun je terecht bij uiteenlopende winkels. Het winkelcentrum van IJmuiden vind je aan de Lange Nieuwstraat en de Kennemerlaan. In de Hoofdstraat van het nabijgelegen Santpoort-Noord bevinden zich kleinschalige winkels, speciaalzaken, restaurants en cafés. Wil je een dag uitgebreid shoppen, dan ga je natuurlijk naar Amsterdam of Haarlem. Ook leuk: de Bazaar in Beverwijk!

Close search